Jumaat, Jun 24, 2011

KUIH ANGKU BABA NYONYA

NI KUIH FAVORITE FAMILYKU..NENEK KU BABA..TP YG NI AKU OLAH SIKIT INTINYER..HIHI..ORG MALAS NAK WAT INTI,JADI AKU BELI YG DH SIAP PUNYER..KAT KEDAI BAHAN KEK..
INIT SEBENAR ADALAH INTI KACANG IJAU TANPA KULIT DIMASAK DGN GULA PASIR,LALU DIBLENDER HALUS..
TAPI VERSI MALASKU JUST BELI INTI KACAANG ITAM DAN PANDAN DH SIAP BUAT..HUHU..
 KLAU KAT KELANTAN,ORG PANGGIL KUIH PERIA..HIHI

BAHAN-BAHAN:
  • 1/2 KG TEPUNG PULUT
  • SEDIKIT GARAM
  • 1 SUDU BESAR MINYAK MASAK
  • AIR (MASUK SIKIT-SIKIT SMPAI TEPUNG XMELEKAT DI TANGAN DAN MUDAH DI ULI)
  • DAUN PISANG SEUKUPNYER (AKU GUNA ABAKING PAPER JER SBB XDER DAUN PISANG,TP MELEKATLAH..BETTER GUNA DAUN PISANG YER..TP KLAU TAKAT NAK CUBA DULU,GINA JE APA YG ADA..HEHEHE)
  • SEDIKIT PEWARNA MERAH/HIJAU -IKUT SUKALAH
CARA-CARA:
  1. MASUKKAN TEPUNG KE DALAM BEKAS BERSAMA MINYAK DAN GARAM BERSAMA SEDIKIT PEWARNA..GAUL SEBATI DAN MASUKKAN AAIR SIKIT-SIKIT HINGGA TEKSTUR TEPUNG TAK MELEKAT DI TANGAN DAN MUDAH DI ULI MENJADI DOH
  2. AMBIK SEDIKIT ADUNAN TEPUNG,BULATKAN RATA,SETERUSNYA PIPIHKAN ATAS TANGAN DAN LETAKKAN INTI
  3. SETERUSNYA,TUTUP DOH MELIPUTI INTI,BULATKAN KEMBALI DAN TEKAN KE DALAM BEKAS KUIH ANGKU YG DISAPUKAN DENGAN SEDIKIT MINYAK UTK MUDAH KELUARKAN KUIH
  4. HENTAK BEKAS KUIH ITU ATS TELAPAK TANGAN YG DILETAKKAN DAUN PISANG DIBAWAHNYA,PERLAHAN-LAHN HINGGA KELUAR..
  5. INILAH KUIH ANGKU GUNA BAKING PAPER..KLAU GUNA DAUN PISANG,LG CANTIK DAN KEMAS..HUHU
  6. KUKUS SELAMA 10MINIT ATAU HINGGA MASAK

Tiada ulasan:

Catat Ulasan