Sabtu, Mac 26, 2011

RESEPI KEK COKLAT MOIST KUKUS DGN TOPPING COKLAT


BAHAN-BAHAN KEK:

1 cawan tepung gandum
1 sudu soda bikarbonat
1 cawan serbuk koko
1 cawan susu pekat
1 cawan minyak
1 cawan gula pasir
4 biji telur

CARA-CARA:
1) Camourkan koko,susu,minyak dan gula pasir dlm periuk dan masak dgn api sederhana hingga semua larut dan sebati.lepas tu sejukkan.
2) ayak tepung dgn soda dlm bekas lain
3) Masukkan tepung diayak tadi sedikit demi sedikit diselang selikan dgn dg telur tadi sambil kacau sebati(jgn biarka tepung berketul)
4) masukkan dalam loyang kemudian dikukus selama 40minit atau hingga masak bergantung kepada jenis pengukus..lagi besar,lg cepat masak..sebab leh masuk byk air..

TOPPING COKLAT : (LEH DECO UTK SEBIJI KEK)
Whipped cream 150ml
Coklat masakan 350gm (CINCANG HALUS SUPAYA MUDAH LARUT)
Gula kastor 50gm
Butter/marjerin 1 sudu

CARA-CARA:
Masak secara double boiler (panaskan air dlm periuk hingga didih,letakkan mangkuk yg muat atas periuk berisi air td) masukkan semua bahan dlm mangkuk/bekas dan kacau hingga semua larut.
Sejukkan sekejap hingga agak ,likat dah sapu rata atas kek.klau mahu boleh buat filling dlm kek.K ek lebih sedap dgn topping jika disejukkan dlm peti sejuk..seperti coklat indulgence secret recipe...

P/S: Kek kukus tekstur lebih cantik,lembut dan lembab...berbanding kek yg dibakar..selamat mencuba dan update feedback jika menjadi...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan